2009. március 18., szerda

Zárva

Még az én életidegen, naiv fejemmel is be kellett látnom, hogy nem éri meg a kockázatot a Meska, úgyhogy egyenlőre becsuktam a boltot. Nagyon sajnálom, de amíg utána járok a dolgoknak nem fogom rágni a körmömet az tuti. Én még a buszon sem tudok bliccelni.:(

10 megjegyzés:

szarvasmici írta...

Kérj adószámot az APEH-nél! Azonnal kiadják, és számlaképes vagy. A költségeidet elszámolhatod, és csinálhatod nyugodtan a bizniszt. Akkora bevételt nem jelent a Meskás működés, hogy súlyos adóterheid legyenek! Ne foszd meg magadtól a munkáidra éhes vevőket!

Hunszil írta...

Szia Judit !

Én is valószínűleg szünetelek míg nem tisztázódik, amúgy sem érdemes pár száz forintos tétel miatt, nagy büntetést fizetni :(Szia Szaszi

Fércművek írta...

Igen, eddig már eljutottam, de a könyvelés részének kell még utána nézni. Már rajta vagyok. :)

Lidércke írta...

Hopsz... lemaradtam.
Elő kéne keresnem, hogy van egy jogszabály, miszerint évi 200.000 Ft-os haszon alatt nem kell bevallani az ilyen jellegű tevékenységet. Haszon, nem bevétel! A haszon számítására is van módszer. Mondjuk, nem a Meskával, hanem a Teszvesszel kapcsolatban olvastam, de többször is.
Utánanézek. :)

Vagy más a baj?

Lidércke írta...

Megtaláltam, de ez nem készítésre, hanem csak eladásra vonatkozik:

"Az Szja törvény 11. § (3)pontja szerint:
A magánszemély nem köteles bevallani:
d) az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet, ha az adóévben ilyen jogcímen megszerzett összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot.
Vigyázat, jövedelemről szól a történet, nem bevételről! Ez azt jelenti, hogy ha eladsz valamit, akkor a kapott ellenérték a bevétel, de ez nem mind a jövedelmed, hanem csak a haszon.
Ha már nem tudod, hogy mennyiért vetted annakidején, akkor:
58.§
(5) Ha a megszerzésre fordított összeg a (4) bekezdés rendelkezései szerint nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.
(6) Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem után az adó mértéke 20 százalék. Az adót a magánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie.
(7) Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának a 40 ezer forintot meg nem haladó részét.
Merthogy a 200 ezer Ft jövedelem 20 %-a 40 ezer lenne, de ezt sem bevallani, sem megfizetni nem kell."

szarvasmici írta...

Ebben az esetben viszont önálló tevékenységet végző magánszemélyről van szó, aki kaphat egyéni adószámot, és választhat, hogy költségeit elszámolja és jóváírja azt a bevallásában, vagy bevétele 90%-a után adózik. A költségelszámolásos szerintem kedvezőbb, mert kicsi bevételről van szó, viszont sokféle jóváírható költségről, úgy mint postaköltség, utazási költség, anyagvásárlás költsége, eszközköltség, stb. Szerintem ez így nem bonyolult, és nem is vészes. Főállás kell hozzá, tehát GYES-en lévők is csinálhatják. Adózni úgy kell, hogy összevonod az összes jövedelmedet, és az egésznek számolod az adóvonzatát. És használhatod az adójóváírást is a jövedelmed nagyságától függő feltételekkel, vagyis minél kisebb jövedelemről beszélünk, annál közelebb vagy a 0 adóhoz.
Nyilván nem érdemes kockáztatni, de az adószám birtoklása, és a számlaképesség nem jelent semmilyen kötelezettséget. Ha van bevételed elszámolod, ha nincs, akkor senki nem fog reklamálni, hogy "héééé mi van az adószámmal?", egyszerűen számláiddal igazolod, hogy vásároltál 10 cm műbőrt x pénzért, és x+y-ért eladtad. Mellesleg csomagoltad (nem is akárhogyan!), postáztad...

anuka írta...

Mici Te ilyen okos vagy adó ügyileg?!
Hű én az első sor végén elvesztettem a fonalat. Bocs ,hogy belekotyogtam. Csak elmerültem a rémecske szemeiben. Tündéri. A nyuszik is édesek!!!!

Fércművek írta...

KÖszönöm Nektek! A családdal majd kiokoskodjuk mi legyen. Mi éri meg és mi nem.

helen írta...

Egyetértek. Teljesen átérzem a helyzeted...

Babra írta...

Én is egyetértek, asszem az én boltomra is ez a sors vár! Remélem télleg összehozzuk a talit, és jól kiokoskodunk valamit:)