2010. október 29., péntek

Csak egy kérdés

Hosszan is írhatnék, de inkább csak nektek szegezem a kérdést: Titeket vonz vagy taszít, hogyha valami újrahasznosított anyagból készül? Most szó szerint az anyagot, vagyis a textilt értem. Tényleg érdekelne a véleményetek, mert már mindenféle véleményt hallottam, olvastam a témában, még ha nem is ilyen direkt felvetésre :) Vásárlásnál számít, hogy az adott termék miből készült? Plusz pont ha meg van említve, hogy újrahasznosított az anyag? Vagy éppen ellenkezőleg?

28 megjegyzés:

Vacskamati írta...

Mindegyikre találsz majd példát. Van, akinek csak a vadonatúj a jó, más meg direkt környezettudatos, és újrahasznos dolgokat részesít előnyben. Én személy szerint leginkább az anyag minőségét, szépségét nézem, másodlagos az eredete, de jó érzés olyasmit vennem, ami újra lett hasznosítva. :) (Saját babáimnál nem nagyon szoktam foglalkozni a kérdéssel, egyszerűen amit jónak érzek, azt használom fel és a tisztesség kedvéért beírom a leírásba az anyag eredetét. :))

Evelin írta...

Hmmm,nem is tudom. Attól függ miről van szó. Én pl szinte mindent újrahasznosítok és mindenből csinálok valami újat,ha mást nem, csomagolást :) Nálam ez egész egyértelmű, nem szeretem kidobni a szép dolgokat, szeretem ha más is örül nekik. Viszont nálam alapvetően nem pluszpont,tehát ha teszem azt két dolog között vacillálok - az egyik újrahasznosított, a másik nem - nem veszem meg csak azért az újrahasznosítottat, mert az újrahasznosított (most a textilről beszélek csak, más dolgokkal kapcsolatban még el kéne gondolkodnom :)).

De igazából annyira nem is gondolok bele vásárláskor, pl te is újrahasznosítod sokszor a ruhákat és csinálsz belőlük szépséges csatokat, amiket imádok, de eddig csak egyszer jutott eszembe az,hogy jé de jó :) Pl mikor eszembe jutott, amikor vettem tőled egy csatot, és írtad, hogy egy babaruháról van, hogy jéé ez előttem egy kisbabán volt, milyen jóó :)))

Viszont szerintem az fontos,hogy egyáltalán nem mínusz pont nálam. Inkább azt mondom, hogy picit több, mint semleges (a pluszpont javára picit több) :)

Bár szerintem elég kevesen lehetnek azok, akiknél ez mínusz pontot jelenthetne, nem hiszem, hogy sokakat zavar a textil-újrahasznosítás. Én szeretem az újrahasznosított textileket, pont annyira, mint a nem újrahasznosítottakat :)

Nina írta...

Vacskamatival egyetértek, nekem is a minősége számít, nem az, hogy újradolog-e vagy sem. Ha megfelelő minőségű, tőlem újrahasznosított is lehet :)

Lara írta...

ha az anyagon hasznalat utan sem latszik,hogy hasznalt az anyag,szoval meg jol nez ki akkor szerintem jo azujrahasznositot is.En mostanaba regi ruha darabjaimbol dolgozok.

Mici írta...

Nálam savanyú a szőlő, mivel én még sosem találtam egyetlen turiban sem olyan kincset, ami miatt felvisítottam, hogy ezért az életemet adnám. Szóval nem vagyok újrahasznos-párti. Ráadásul a nálunk létező gyerekruhák pl. oly mértékben amortizálódnak le, hogy ha egy gombot tudnál valamelyikből összerittyenteni, akkor Nobel-díjat szavaznék meg neked.
Mindezen túl, sok esetben én nem csak azt képzelem el egy anyagról, hogy jé, ebben egy baba volt, hanem, hogy pff, lehet, hogy az a baba lehányta, vagy belekakált. De én nagyon rosszul vagyok bekötve. Talán mert sokkal egyszerűbb beszerezni néhány centi új anyagot, mint hajkurászni egy tenyérnyi használtat.

Mici írta...

És hogy konkrétan válaszoljak a kérdésedre, nem vonz, és nem taszít az újrahasznosítottság, de ha választani kell az új és a használt között, és az ár ugyan az, akkor az újra szavazok.

Zsofia írta...

Szia, én a magam részéről örülök annak, ha egy újrahasznosított anyagdarabbal kapok egy darabka "történelmet" is; ez valami plusz értéket ad a dologhoz.
Ilyen szempontból nekem pluszpontot jelent, ha tudom, hogy az anyag újrahasznosított. Plána, ha le van írva, hogy honnan szrmazik az az anyag.

GKriszti írta...

szerintem nem probléma, a lényeg, hogy ne legyen kifakult, bolyhos...
Környezetvédelem szempontjából is fontos. Másrészt olcsóbb is, akár egy saját rég nem használt, ruha kendő, terítő vagy ha vásárolod is. A hobbyboltokban aranyárban mérik a textileket (métere 3000,-felett) a textilboltokban pedig nem igazán vannak érdekes mintájú anyagok, előbb rábukkan az ember egy szoknya anyagában például...
Szóval én támogatom, engem nem zavar, és szerintem azzal sincs gond, ha nem írod le, de számomra pluszpont ha valaki újrahasznosít valamit ahelyett hogy kidobná.

horimarika írta...

Engem nem zavar. Sőt. Én annyira nem tudok varrni, de tervezem, hogy fogok. És ennek fényében, már zsáknyi kinőtt-használt-divatjamúlt-stb ruhadarab gyűlt össze. És némelyikből szinte kiabál ki egy kis terítő vagy bugyor vagy babzsák... Nem tudom, hogy mi lesz belőlük és hogy mikor. Ha mást nem, majd elküldöm nektek!!! Szóval, én szeretem, ha a dolgok, amik még nincsenek a klinikai halál állapotában, azok tovább élhetnek...

hanga írta...

Ha jó a minőség, és még újrahasznosított jelzővel is büszkélkedhetne egy-egy férc, az plusz pont!

Aledi írta...

Nálam ez nem szempont. Persze, ha nagyon használt az anyag, látszik rajta, kopott, uram bocsá' foltos, az taszít.
Én magam néha használok turis anyagot is, de csak olyant, ami új. Van egy jó turkálóm, ahol vadiúj, címkés darabok is vannak. Összességében azonban az számít, hogy szép legyen a termék, és, még akkor is, ha újrahasznosított anyagból készült, újnak hasson.

Strugamano írta...

Elméletben nem zavar, sőt, de gyakorlatban azért százszor meggondolom. Persze van az a minta amiért ettől el tudok vonatkoztatni és egy kitűzőn biztos nem zavarna, de a gyerekjáték megint más kategória.

P-Blither írta...

Nem baj, szerintem se, ha valami újrahasznosított dologból készült, sőt. De persze, ahogy már írták fölöttem, a legfontosabb a minőség.
Viszont, ha két jó minőségű anyag közül kellene választani, én biztos az újrahasznosítottat választanám :)

Barbi írta...

Én szeretem az újrahasznosított dolgokat! Jól esik a szívemnek, hogy icipicit hasznára válik a környezetemnek, és igenis lehet az is szemet gyönyörködtető. Nálam jó pont! :)

a Matula ikrek írta...

Mi újrahasznosítás pártiak vagyunk, de mi is a minőség fényében. Ha egy régi ruhának van jó része, ami nem hibás, nem kopott, nem bolyhos, stb., miért is ne vágnánk ki belőle, és használnánk fel újra? Némelyik turkálós ruha anyaga jobb minőségű használtan, mint egy-egy új darabé.
Nálunk nem az elkészült darabra nézve plusz, vagy mínusz, hogy recikling-e, vagy sem, mivel ott tényleg az a szempont, hogy jó minőségű legyen; hanem a régire nézve plusz, hogy egy darabját nem kellett kidobni. :)

Csilla írta...

Szia Judit!

A blogodat olvasva tudom, hogy sosem szoktál mindenből több százat gyártani. Aki fitymálja az újrahasznosítást, az fogadja el, hogy az utcán esetleg szembejön vele a kedvenc Gomboltos ékszeréhez hasonló valami, és már oda is az egyediség. Az újrahasznosítás szinte garancia az egyedi darabokra. Igenis legyen újrahasznosítás, hiszen nem csak a környezetet óvjuk vele, hanem kedvenc dolgaink élhetnek más formában tovább. Ezzel csak az a bajom, hogy én a " belelátni valami újat"-hoz kissé vak vagyok... :)

Dia írta...

Én is Vacskamatival lennék egy hangon.
Szerintem, ha jó minőségű az újrahasznosított anyagból készült tárgy, akkor semmi gond vele. Ja, és szerintem az a korrekt, ha ezt a leírásban feltünteted. Mert sajnos vannak olyan "kedves" emberek, akik ezt sérelmeznék, ha nem tudnák.

Huligánlány írta...

Én kb. 50-50 %-ban használok "újra" és vadiúj textilelek, titkos baromi jó lelőhelyekről beszerezve, de nagyon fontos, hogy azt senkisem láthatjak, hogy korábban már volt valami- pl a blogomban láthatóak a legújabb újra-nyuszijaim, szerintem ez kitűnő példa.
Turikban számtalanszor megyek szembe vadiúj, címkés (!) méteráru-maradékkal, szoknyával. Kát ez épp határeset...

Zazálea írta...

nem vonz, nem taszít, csak az érdekel, tetszik-e az adott dolog

F.Gina írta...

Mint Zazi :)) Nem a származás érdekel, csak az, hogy tetszik-e, vagy se.
(Jövő héten beviszem az anyagot a fiúkhoz, majd írok utána, zűrös lesz a hetem.)

dyna írta...

Nagy turi kedvelőként persze, h vonz az újrahasznosított textil. Ott olyan ruhákat, anyagokat lehet begyűjteni, ami más módon nem kapható kis hazánkban. Különlegesek, "nem jönnek" úgy szembe az utcán. Persze csak a nem kopott, nem fakó anyag jöhet szóba. Egyetlen "negatív" dolog, h mindent azonnal kimosok, hiába tudom, h sok boltban helyben mossák őket, vállfázás, felárzás előtt, mégis kicsit "koszosabbnak/többet megéltnek" érzem ezen portékákat...

e-dit írta...

Kicsit kilógok a sorból. Én nem vagyok turkáló párti. Nem szeretem a használt dolgokat, főleg ha nem ismerem az eredetét. De nem vagyok ellene az újrahasznosításnak. Volt már rá példa hogy a férjem ingét átszabtam a kisfiam méretére, vagy épp nadrágot varrtam belőle a kicsinek.

Fércművek írta...

Köszönöm mindenkinek,aki írt!
Azért annyira nem megosztóak a vélemények, mint gondoltam. :)
Én továbbra is fogok új és újrahasznosított anyagokat használni. A lényeg, hogy lássam benne a férc pocakot vagy a gombot. :))

Mammka írta...

Hű,mennyi hozzászólás,de még én is ideírok.:)
Nálam plussz pont ,ha újrahasznosított anyagból van valami.Sok embernél viszont fordítva van szerintem.
Én a legjobban használt textilből szeretek varrni,mert számomra AZ a foltvarrás.

csipkebogyo írta...

Még én is írnék pár gondolatot.Itt kint láttam először olyat, hogy a terméken, konkrétan kitűzőkön volt egy szép címke is , kenderzsinóron lógott amin le volt fényképezve a ruhadarab amiből készítve lett, és még pár sor hozzá. Szép betűkkel szép papíron .Az egész annyira el volt találva, hozzáteszem a kitűző is rendkívül szépen volt elkészítve.Jó volt így látni ezt, és azóta is sajnálom, hogy nem vettem belőle ,mondván,hogy ilyet én is tudok csinálni.Igaz az is, hogy itt egészen másként állnak az újrahasznosításhoz.Titkos vágyam, hogy visszamegyek az üzletbe hátha lesz még valami ilyesmi.

Fércművek írta...

Csipkebogyó: Ez milyen jó ötlet. :))

anyahajó írta...

Szerintem is van az újrahasznosnak egy plusz bája. Egy vásárlásnál elsősorban az számít nekem, hogy tetszik-e valami, de örülök, ha olyanok közül is lehet választani, ami újrahasznos. Ráadásul sokszor nagyon izgalmas részleteket találni egy ruhán. Szóval szerintem hajrá, így tovább :D

Borsheka írta...

Nekem az a lényeg, hogy szép és jó minőségű anyagból készüljön valami. Nem bánom, ha már kipróbálta valaki: kimosom, kitisztítom, beépítem : )