2012. augusztus 16., csütörtök

Konyha

Egyszer volt, hol nem volt egy lány, aki nagyon szeretett sürögni-forogni a konyhában. Volt idő, amikor komolyan fontolgatta, hogy mindent maga mögött hagyva cukrász lesz, vagy esetleg pék. Aztán beiratkozott a jogi egyetemre is. Később kiderült, hogy egyik sem az ő útja. Ki gondolta volna, hogy pont a fércművek lesz az. :)

Az utóbbi években viszont egyáltalán nem volt kedvencem a konyha. Sütni-főzni ugyan nagyon szeretek, de nem jól evő családtagokkal, idő hiányában a motiváció is elpárolgott és inkább kötelességként éltem meg minden ott töltött percet. Márpedig én bármit is csinálok, csak szerelemből szeretem tenni. Most is vannak fellángolásaim - mint a mai is - és akkor minden nagyon jól sikerül - de tény, hogy mostanában a pofon egyszerű megoldásokat keresem. Már nem éltet az egész heti munka alatt, hogy majd pepecselhetek kuglóffal, tortával, Rákóczi-túróssal a hétvégén. (Igen, régen nagyon készültem rá és szerencsére a közönsége is. :) )

Ma is megjártuk a fiúkkal a szokásos kisbolt körünket a környéken, ahol mindig választanak maguknak egy-két szem gyümölcsöt - nem halmozunk, mert az mindig rajtunk ragad - de a Nanánk beállított egy-egy kiló finomsággal. Lépni kellett, nehogy ránk maradjanak. És most éppen kedvem is volt. A szilva nagy szerelem ugyanis sütve. :)


A recept pofon egyszerű. Pont olyanokat gyűjtök, amivel nincs sok dolga az embernek, csak learatni a babérokat. Nem kell szétválasztani a tojást, nem kell robotgép és semmi különleges hozzávaló. Csak finom és kész. Úgy látszik a gasztronómiában is az egyszerű a nagyszerű híve vagyok. :)

pofonegyszerűelronthatatlan szilvás lepény

hozzávalók:

3 tojás
15 dkg vaj
10 dkg cukor
20 dkg liszt
fél cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
2 ek tejföl
80 dkg szilva
fahéj

liszt és vaj a sütőformához

hogyiskészül:

A vajat felolvasztom és kicsit félreteszem, hogy kihűljön.
A sütőformát összemaszatolom vajjal és utána belisztezem.
A cukrot, a tejfölt és a tojást habosra keverem, majd a kihűlt vajat is hozzáteszem..
A lisztet összeszitálom a sütőporral.
A vajas keverékhez keverem a lisztet és már önthetjük is a sütőformába. 
A tetejére pakolom a kimagozott szilvafeleket és megszórom fahéjjal és vaníliás cukorral.

Ha jól emlékszem 160 fokos sütőbe toltam be kb. 20 percre, de szerintem ez változhat sütőtől függően. Megvolt a szúrópróba, a fényképezés és már csak két szelet van belőle. :)

Közben úgy gondoltam kell rá még majd valami és sima vanília pudingba kevertem fahéjat vaníliás cukorral. Nem volt rossz döntés. :)

Azt hiszem hamarosan elkészül majd barackkal és almával is...

17 megjegyzés:

a Matula ikrek írta...

Tökéletes recept és süti!
A szilvás nálunk is nagyon megy, rétesben, pitében,kelt tésztán, tócsin... :o)

Hajnalka Nagy írta...

jujdejóóóóó, pont az ilyen recepteket szeretem! épp van szilva is a háznál :) sőt ugye beszereztem piteformát is, so fel kell avatnom, de nagyon! majd én is fotózom, ha odajutok! :)
köszi!!!

Fércművek írta...

Kíváncsi vagyok. :) Nálunk már el is fogyott, úgyhogy hamarosan készül a következő. :)

Dóra68 írta...

Szombaton én is kipróbálom. Szilvánk is van minden mennyiségben: sok-sok fára való. :-)

Judit írta...

jónak hangzik! mióta gyerekek vannak a háznál, azóta én is csak a pofonegyszerűeket gyűjtöm, na meg a másik, hogy a szilva nekem savanyú, de sütve főzve viszont szeretem, kipróbálom, köszi:)

Fércművek írta...

Kíváncsi leszek, hogy nektek hogy ízlik. :)

36évi írta...

Ma direkt ezért vettem szilvát, én imádom, de valahogy a család nem
eszi. Hátha így. :))) Köszi érte.

Fércművek írta...

Kíváncsi vagyok. :)
Írjatok majd nálatok milyen a fogadtatás.

Hajnalka Nagy írta...

...no, pár perce megsült! :)az illata pompás! Nekem egyik felén sülés közben picit kifutott a piteformából :O :( s 20 perc után még 15 percre visszatettem s szuper lett!
Reggelihez tálalom majd :)

Fércművek írta...

Lehet, hogy lejt a sütőtök? :) Nálunk a sokadik sül most éppen. :)

Hajnalka Nagy írta...

Fene se tudja, lejt v sem, tény már más is futott ki a tortaformából :( ez nem volt vészes, csak egyik felén jött ki pici, de alul biztonsági tepsire folyt, so nem lett vészes! :)én most picit a sütőpor szlájára írtam a futás dolgot :D kicsit sokaltam, mivel ugye egy tasakot 50dkg-hoz szoktak...
Mindegy, lényeg, a lényeg ISTENI lett és a tejeskávémhoz pompás reggeli lett! Többieken még nem teszteltem...eszik v.sem SZUPERJÓ ez a recept, imádom és köszi még 1x!!!
Szép vasárnapot!!

Hajnalka Nagy írta...

(javítok: "sokalltam":)

Mtunde írta...

Azóta láttam a többféle gyümölcsös verziót is. Tuti kipróbálom. Ha a család nem rajong, megeszem én!

Fércművek írta...

Igen, legközelebb én is kipróbálom kevesebb sütőporral, mert a mai nekem is nagyon megnőtt. :)

Eva Nemeth írta...

már sül a miénk is:) igaz, hogy feketeribizlivel és szederrel, még nem annyira őszies, de kedvet adál a sütéshez :)

Fércművek írta...

A tiedre is kíváncsi vagyok. :)

Kála írta...

Elkészült és a fele már el is fogyott :-) Köszönöm a receptet! (Szerintem meggy is jó lehet rá...)